Horlama tedavisinde yeni uygulama

 

Yumuşak damağa implant (palatal pillar) uygulanması

Son zamanlarda horlama ve uyku apnesi hastalığının tedavisinde uygulama alanı bulan bu yöntemle yumuşak damağa yan yana yerleştirilen küçük implantlarla damak yapısı güçlendirilmekte ve böylece horlamayı oluşturan yumuşak damak titreşimlerinin önüne geçilmektedir. İşlem poliklinik koşullarında, lokal anestezi altında 10-15 dakikada gerçekleştirilmektedir. İşlem sonrası kişi normal hayatına dönmekte ve günlük aktivitelerine devam etmektedir.

Horlamaya karşı bugüne kadar yüzlerce ilaç, cihaz ve teknik geliştirmiştir. Bazı modeller pijama arkasına tenis topu yapıştırmak gibi eski bir modelin modifikasyonlarıdır (sırt üstü yatarken horlama daha çok artar). Bunlar maalesef hiçbir işe yaramamaktadır. Horlama sesi ile çalışıp hastayı uyandıran elektronik cihazlar da kullanıma sunulmuştur. Ancak maalesef horlama kişinin kontrolünde olmayan bir problem olup tüm bu cihazlar hastayı sadece uyutmamaya yöneliktir.

Horlamanın nedeni nedir?

Ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğunda ortaya çıkan gürültü biçimindeki sese horlama denir. Dilin arkası ve yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bunlar birbirleri üstüne geldiğinde solunumla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır. Horlayan biri aşağıdaki problemlerden en az birine sahiptir.

Horlama Ciddi Bir Sorun Mudur?

Sosyal olarak evet! Bu aile yaşamında ciddi bir şekilde tehdit eder. Horlayan kişi alay konusu olur. Ailenin diğer bireyleri için uykusuz gecelerin sorumlusu tutulur. Horlayan kişi tatil ve iş gezilerinde istenilmeyen oda arkadaşı olur.
Tıbbi olara evet! Kişinin kendine verdiği zarar daha büyüktür. Dinlenilmeden geçirilen geceler gün içinde rahatsızlıklara neden olur. Aşırı horlayan kişilerde yüksek tansiyon horlamayan kişilere göre daha sık görülür. Horlamanın en ağır formu ?tıkayıcı tipte horlama hastalığıdır?. Uyku apnesi diye bilinen bu hastalıkta şiddetli horlama nefessiz kalınan bir dönemle kesilmektedir. Bu sırada solunum tam durmuştur. 10 saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetlerinin bir saat içinde 5?den fazla görülmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uykuda kan oksijen düzeyi düşer. Oksijenin düştüğü bu dönemde kalp kanı daha çok pompalamak zorundadır. Bir süre sonra kalp ritmi bozulurken, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi gelişir.
Tıkayıcı tipte horlama hastalığı olan kişiler uykularının çok az bir kısmında derin uyku fazına geçebilmektedirler. Derin faz gerçek dinlenme için tek yoldur. Dinlenmeden geçirilen gecenin gündüzü uykulu, yorgun ve verimsiz geçecektir. Araba kullanırken yada iş başında uyuklamalar görülecektir.
Horlamada yeni bir yöntem: yumuşak damağa implant (palatal pillar) uygulanması

Bu implantlar yumuşak damak içine özel bir yerleştirici tabanca yardımıyla yerleştirilir ve 6-8 hafta içinde doku ile bütünleşir. İmplant örgü yapısında olduğundan dokunun içine doğru girmesine müsaade eder ve böylece bulunduğu yere yerleşir. Damak implantı, uykuda gevşeyen, arkaya doğru çökerek hava geçişini daraltan ve titreşerek horlama sesinin çıkmasına neden olan yumuşak damağa bir sertlik ve suni bir iskelet yapısı sağlamak için uygulanmaktadır.

İşlem lokal anestezi altında yani narkoz uygulanmadan sadece işlemin yapılacağı bölge uyuşturularak gerçekleştirilir. İşlem sırasında kanama görülmez ve işlem sonrasında hastanede kalmaya gerek olmaz. İşlem dakikalar içinde gerçekleştirilir ve 3 ya da 5 implant yumuşak damağa uygulanır. Damak implantı dışarıdan görülmez ve fark edilmez. Diğer cerrahi yöntemlere bir üstünlüğü de işlemden geri dönüş şansının olması yani çıkarılabilmesidir. İşlem sonrası bir saat içinde yeme ve içmeye başlanabilir. Damak implantı hastaların % 60?ında horlamayı azaltabilmektedir ve etkisi uygulamadan sonra ilerleyen haftalarda belirginleşir.