AMELİYAT SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kulak-burun-boğaz kliniğimizde ameliyat olan hastalarımızın dikkat etmesi, yapması ve bilmesi gerekenler genel olarak şunlardır:
- Ameliyat öncesi size söylenen saatten itibaren su dahil olmak üzere hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Aksi halde hayati sonuçlar ortaya çıkabilir. Eğer unutarak su dahil olmak üzere bir şeyler yediyseniz veya içtiyseniz iseniz mutlaka bildiriniz.
- Ameliyat sonrası size önerilen ilaçları önerilen süre, sıklık ve dozda kullanmanız önemlidir. Size önerilen ilaçlar tedavinizin tamamlanmasına ve ameliyat sonrası dönemi daha kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır. Hekim önerisi dışında ilaç kullanmayınız.
- Kontrol randevularınıza aksatmadan gelmeniz ameliyatınız başarılı olması ve sağlığınıza kavuşmanız için gereklidir. Bu kontrollerde ameliyatınızla ilgili her şeyin yolunda gidip gitmediği gözlenir, ilaçlarınız düzenlenir, gerekirse pansuman ve yara yerlerinin bakımı yapılır.
- Ameliyat sonrası dönemde seyahat, fizik aktivite ve spor gibi konularda doktorunuzun önerilerine uyunuz.
- Ameliyat sonrası dönemde istirahat veya rapor önerilmişse iyileşmenizin istenen şekilde olması için istirahatönerisine uymanızda yarar vardır.
- Doktorunuz ameliyat sonrası için diyet ya da beslenme önerilerinde bulunmuşsa mutlaka uyunuz. Aksi halde ameliyatla ilgili ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.
- Ameliyat sonrasında doktorunuzun belirlediği sürede alkol ve tütün mamüllerini kullanmanız sakıncalıdır.
- Ameliyat sonrası dönemde aksi söylenmedikçe veya sıvı tüketiminin kısıtlanmasını gerektiren bir hastalığınız yoksa bolsu tüketmenizde yarar vardır.
- Taburcu olduktan sonra yeni başlayan ateş, öksürük ve balgam, beslenme güçlüğü, aşırı halsizlik, bilinç bulanıklığı, cilt döküntüleri ve allerji, aşırı ishal, şiddetli baş dönmesi gibi şikayetlerin başlaması durumunda hemen doktorunuzu arayınız ya da hastaneye başvurunuz.
- Ameliyatınızla ilgili bu bölümde yazılı olan öneriler ve dikkat edilecek konular genel bilgilerdir. Eğer varsa esas olarak ameliyat sürecinde bire bir görüşmenizde doktorunuzun size özel olarak belirttiği noktaları dikkate almalısınız.
Rinoplasti (estetik burun ameliyatı)
- Rinoplasti ameliyatı her zaman genel anestezi altında yapılır ve genellikle hastalarımız bir nadiren iki gece hastanede kaldıktan sonra -eğer varsa- burun tamponları çıkarılarak taburcu edilir.
- Ameliyat günü ameliyattan sonra sulu ve yumuşak gıdalar önerilir. Ameliyattan üç saat sonra beslenmeye başlanabilir. Ameliyatın ertesi gününden itibaren normal beslenme alışkanlığına dönülebilir. Ancak ilk günlerde acılı ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır.
- Rinoplasti ameliyatı sonrasında genellikle hafif ya da orta şiddette ağrı olur. Gerekirse size verilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
- Ameliyat sonrası ilk günlerde yüksek yastıkta yatılması önerilir.
- Rinoplasti sonrası alçı veya nazal splintler alındıktan sonra burnun şişmiş görünmesi normaldir. Bu şiş görünüm zamanla kaybolacak ve burun kesin şeklini 6 aydan sonra alacaktır.
- Rinoplasti ameliyatı sonrası ilk zamanlarda bazen burun uç kısmında sızı veya hissizlik olabilir. İlerleyen zamanlarda bu durum kaybolacaktır.
- Ameliyat sonrası burun temizliği ve bakımı için verilen sprey ve diğer ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
- Ameliyat sonrası aşırı yüz mimikleri ve gülmekten kaçınılmalıdır.
- Rinoplasti ameliyatı sonrası göz etrafında morluk ve şişlikler oluşabilmektedir. Bunlar ilerleyen günler içinde kendiliğinden azalıp kaybolacaktır.
- Ameliyat sonrası ön dişlerde geçici bir sızı veya ağrı hissedilebilir. Bu durum zaman içinde kaybolur. Ameliyat sonrası ilk günlerde yumuşak bir diş fırçası kullanılmalı ve ön dişler nazikçe fırçalanmalıdır.
- Rinoplasti ameliyatı sonrası yeniden şekillendirilen burun kemiklerini sabit tutmak için konulan alçı veya nazal splintler bir ? iki hafta sonra çıkarılır. Bunların çıkarılması sırasında herhangi bir ağrı duyulmaz. Bu alçı veya splintlerin birinci hafta sonunda değiştirilerek bir hafta daha tutulması da gerekebilir.
- Ameliyat sonrası, ameliyat tekniğine bağlı olarak çoğu zaman burnun uç kısmının cildine konulmuş olan dikişler bir hafta sonra alınır.
- Burun tamponu çıkarılana kadar hapşırma ve kaşıntıya neden olabilir. Bu şikayetler tamponların alınmasıyla geçer. Hapşırma çok rahatsız ederse hapşırma giderici ilaç uygulanabilir.
- Ameliyat sırasında konulan burun tamponları özel sünger tamponlardır. Eskiden kullanılan bez ve ip tamponlar gibi çıkarılırken genellikle ağrı veya kanama yapmaz.
- Ameliyat sonrası ilk bir-iki hafta burundaki yaralar kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve zamanla burnunuz açılacaktır.
- Burundaki alçı ya da splintler alındıktan sonra burun derisinin iyileşmesine yardımcı olmak için kortizonlu merhemlerle burun sırtına masaj önerilir.
- Ameliyat sonrası bol sıvı gıda tüketmenizde yarar vardır.
- Taburcu olduktan sonra istendiği zaman banyo ve duş alınabilir. Ancak ılık su tercih edilmeli, sıcak su kullanılmamalıdır, banyo kısa tutulmalıdır. Ameliyat sonrasında burna konulan alçı ya da splintlerin düşmemesi için suyla temas etmemesi gerekir. Aynı sebeple buharlı ortamdan kaçınılmalıdır ve banyo sırasında dikkatli olunmalıdır. Bir süre sauna ve hamamdan uzak durulmalıdır.
- Ameliyat sonrası ilk haftalarda çok sert burun temizliği yapılmasından kaçınılmalıdır.
- Ameliyat sonrası iki hafta tütün ve alkol ürünleri tüketilmemelidir.
- Ameliyat sonrası üç hafta boyunca dar boyunlu kazak ve diğer giysiler giymekten sakınılmalıdır.
- Rinoplasti ameliyatı sonrası sosyal hayata, çalışma hayatına ya da okula dönme süreci hastanın kendini iyi hissetmesi ile ilgilidir. Kendinizi iyi hissettiğiniz zaman normal hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak genellikle bir-iki hafta istirahat önerilmektedir.
- Alçı veya nazal splintler çıkarıldıktan sonra makyaj yapılmasında sakınca yoktur.
- Ameliyat sonrası bir hafta lens takılmamalı, en az üç ay süresince gözlük kullanılmamalı ve sonrasında mümkünse hafif ve ince çerçeveli gözlük kullanılmalıdır.
- Genellikle burunda alçı veya kırılan burun kemiklerini sabitleyici splintler konur. Bunların yerlerinde kalması için denize ve havuza girmek sakıncalıdır.
- Ameliyat sonrası burun cildi hassas hale geldiği için 3 ay yakıcı güneş ışığından korunmak gerekir.
- Ameliyat sonrası 6 ay savunma ve dövüş sporları ile temas gerektiren ağır sporlar yapılması önerilmez.
- Ameliyat sonrasında sarı veya yeşil renkli, yoğun ve kötü kokulu akıntı, sürekli sulu akıntı, ateş, görme bozukluğu, baş ağrısı, uyku hali ve bilinç bulanıklığı gibi durumlarda derhal hastaneye başvurulmalı ve doktorla temasa geçilmelidir.
- Ameliyat sonrası kanama son derece nadirdir ancak ameliyat sonrası bazen az miktarda pembe renkli burun akıntısı, tükürükle karışık az miktarda kan veya burundan bir kaç damla taze kan gelebilir. Taburcu olduktan sonra burundan veya ağızdan fazla miktarda taze kanama olması, kanlı kusma olması gibi durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalı ve ameliyatı yapan doktorla temasa geçilmelidir.
- Lütfen ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken genel konular başlığı altındaki bilgileri de okuyunuz ve uygulayınız.
- Doktorunuzun önerileri burada yazılan bilgilerin üstünde yer alır. Öncelikli olarak doktorunuzla yüz yüze yaptığınız görüşmedeki önerilerini uygulayınız.